Inhimillisyyskato

Hektisen maailman sykkeeseen katoava tunne. Sukupuuttoon kuolemisen partaalla. Inhimillisyys. Unohtunut tai unholaan painettu. Ilkeiden kommenttien aiheuttamien kyyneleiden hukuttama. Sosiaalinen media kaikessa monimuotoisuudessaan on inhimillisyyden massamurhaaja. Siellä nimimerkkien kasvottomassa maailmassa maallisten tunteiden ulottumattomissa on niin tavattoman helppoa survaista eetteriin loukkauksia ja asiattomia mielipiteitä tuntemattomien ihmisten ulkonäöstä, poikkeavuuksista tai elämästä. Sormien lentäessä näppäimistöllä muodostaen lauseita näytölle unohtuu, että niiden lukijana on ihminen.

Ajattele, jos olisikin niin, että hyvät tunnetilat tarttuisivat pisaratartuntana kuten bakteerit ja virukset. Empaattiset ja inhimillisiä tunteita omaavat ihmiset kohtaavat tunneköyhiä ilkeämielisiä ja atsuuh! Joka kerran aivastaisivat päin. Luontaisena reaktiona he pyyhkäisisivät pisarat kasvoiltaan mutta tartunta olisi jo tapahtunut. Ehkä hiljakseen vahinkoa saataisiin jopa korjatuksi. Minä ainakin pärskisin päin naamaa kahjoksi leimaamisen uhallakin.

Kerta kerralta ihmetyttää enemmän missä ihmeen vaiheessa unohtui miten ollaan ihminen ihmiselle? Muistamme huolehtia kännykän akun kestosta, läppärin päivityksistä ja tarkistaa ahkerasti sähköpostit mutta muistammeko huolehtia ajoissa tärkeimmistä, niistä lähellä olevista ihmisistämme. Inhimillisyys velvoittaa vaikuttamaan lähimmäisiisi ja heidän hyvinvointiin. Sen tulisi tapahtua automaationa. Vie vain pienen hetken päivästä näyttää omalle rakkaalle hänen olevan tärkeä sinulle. Tuntuuko se taakalle?

Nuoret ottavat mielipiteet ja kommentit tosissaan ilman suodatusta. Päästävät ne ihon alle ja mieleensä tekemään tuhojaan. Hiljakseen ajatukset syövät kaiken hyvän. Kylvävät vainoharhaisia mielikuvia nuoren mieleen. Lapsen/ nuoren mieli ei ole tarpeeksi kehittynyt käsittelemään kritiikkiä läpi sormien- tekniikalla. Pahimmassa tapauksessa ajattelemattomasti kirjoitetut sanat jättävät pysyvät jälkensä nuoren elämään.

Syrjäytyminen ei aina tarkoita psyykkistä pahoinvointia. Se voi olla myös vapaaehtoinen valinta. Vapaus valita kasvot ilman pikseleitä. Vapaus valita elämän ilman mediaa. Mielestäni inhimillisyys velvoittaa myös yhteiskuntaa säädöksissään ottamaan huomioon nuorten yksilöllisyyden. Valitettavasti kaikki nuoret ei lähtökohdiltaan ole samalla viivalla. Heillä ei ole ollut syntyessään ollut sanavaltaa tai valinnanvaraa eikä heidän yksilöinä tulisi siitä vastuuta kantaa.

Parhaat päältä – tyyli on vallalla lähes jokaisessa aluevaltauksessa koulun liikuntatunneilta työelämään. Some- maailmassakin parhaimmat keräävät pojot kotiin ja monet, jotka uskaltautuivat yrittämään epävarmoin ensiaskelin saivat siipeensä. Inhimillisyys on roskakoriin joutanut entis-ajan muisto, jota tunteeksikin on kutsuttu. Koittaakohan joskus tulevaisuudessa päivä, jolloin nettikaupat huutavat: – Nyt vain meiltä! Tule tunne-shoppailemaan! Vain tänään: Inhimillisyys -50% Ale!

Nythän jo aidon hymyn vilahduksen kasvoilla korvaa päivä päivältä useammin keltanaamainen nuppi. Hymiö.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.