Kultagekko ( Gecko Ulikovskii )

Kultagekko tyttösiä minulta löytyy kaksi. Asustavat vielä vanhaan akvaarioon rakennettua terraariota ( k 60 x l 30 x s 30 ). Mielessä myös näiden kasvatus tulevaisuudessa , kun löydän koiraan itselleni. Ehkä ennemmin heille kuitenkin? Mitä luultavammin muuttavat isompaan sitten. Tämä laji suhteellisen uusi tuttavuus. Ottanut paikkansa sydämessä jo.

Kotoisin Vietnamin sademetsien kätköistä. Nopea, sulavaliikkeinen saalistaja. Ihan kauniimpiin ei ulkonäöltään ehkä kuulu mutta käytökseltään mielenkiintoinen. Henkilökohtaisesti pidän kultagekon silmistä. Ne ovat niin kauniin meripihkan väriset! Gekoilla ei ole silmäluomia suojaamassa silmiä vaan gekko lipaisee kielellään roskat pois ja pitää silmänsä kosteina. Gekkoilla on varpaissaan pieniä jalkakarvoja ja niiden säikeitä, joiden avulla se pystyy pintaa kuin pintaa vasten kiipeämään hämmästyttävän ketterästi. Ei väliä mitä materiaalia pinta on, liukasta lasia tai rouhea kaarna. Gekko menee äänettömästi ja jälkiä jättämättä. Siitä syystä on tärkeää nahanluonnin sujuvan moitteettomasti, jos varpaiden väliin jää vanhaa nahkaa saattaa tarttumiskyky olla menetetty etu.

Kuten luonnossa, niin terraariossakin sademetsien asukki kaipaa kostean ympäristön. Omassa terrassa kosteusmittari näyttää 70 % kosteuden. Nahanluonti sujuu hyvin olosuhteiden ollessa eläimen vaatimalla tasolla. Lämpölamppuna toimii hehkulamppu ja yleisvalona UVB- spotti.

Ruoaksi on hienosti kelvannut kenttäsirkat, pikkujauhomadot ja kärpäset. Olen pitänyt tarjolla myös sokerittomia hedelmäpilttejä tai hedelmäjellyjä mutta huonoin tuloksin. Ainakaan vielä ei ole maistunut. Kalkkia myös tarjolla koko ajan. Riittävän nesteytyksen saavat juomalla kasvien lehdiltä pisaroita iltasumutusten jälkeen. Valaistus on ajastimen avulla rytmitetty siten, että on 12 h päällä.

Sukupuolierot pienehköt. Naaras harmaanvihertävä ja koiras kellertävämpi, jotkut selästään keltaisia. Koiraan kloaakin alueella hännän tyvessä pienet pallurat.  Aikuiskoko hännän kanssa n 20 senttiä ja elinikä 10 vuotta.

Reviiritietoinen eli vain yksi koiras terraariota kohden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.