Jemenin kameleontti ( Chamaeleo calyptratus )

Luonnossa Afrikan vuoristoissa, Jemenin alueella, elelevä kameleontti laji. Eläinmaailman Spiderman, tosin ei lennätä seittiä kuten kaimansa, vaan kieltään. Silmät kohdistuu saaliiseen, kieli latautuu ja kameleontti ampuu tarkasti saaliinsa. Kieli venyy lähes kameleontin vartalon mitan verran ulos suusta. Ainutlaatuiset silmät mahdollistavat saaliin paikannuksen sekä uhkien tarkkailun samaan aikaan. Silmät liikkuvat itsenäisesti, molemmat eriin aikaan. Toinen paikallistaa vihollisen ja toinen jo etsii pakoreittiä. Minkä kameleontti häviää nopeudessa muille, voittaa näköaistillaan kirkkaasti monet muut.

Puolustuksenaan ilmiömäinen maastoutumistaito puolellaan kameleontti maastoutuu puihin ja pensaisiin hienosti. Vihertävällä pohjalla kellertäviä, ruskeita, turkooseja ja oranssisia raitoja sekä pilkkuja. Saalistajan katsoessa alhaalta tai yläpuolelta naamiointi ei petä.

Terraarion vakiokalustuksiin kuuluu päivänvaloputki, UVB loisteputki, lämpölamppu sekä lämpö- ja kosteusmittarit. Itsellä käytössä Arcadian uvb putket 12%.

DSC_0016
Tertun terraario

Terraario-oloissakin luonnollista käytöstä löytyy. Luonnollista käytöstä tulisi tukea eläimen hyvinvointia ajatellen. Reippaasti piilopaikkoja, mahdollisuus saalistaa ruokansa ampumalla sekä kunnioittaa kameleontin reviiriä. Jemenin kameleontti on hyvin reviiritietoinen eikä siedä muita lajitovereita näköpiirissään. Mitä näkyy näköpiiriin terrasta, on se myös reviiriä. Terraarion ulkopuolellakin. Käytös ja värit muuttuvat uhan lähestyessä. Esiintyy kurkkupussin pullistelua, sähinää ja sihinää. Olemus muuttuu mustaksi kirkkaan keltaisin sekä turkoosein merkein. Olen aikaansaanut reaktion jopa verhojen vaihdolla. Uudet verhot eivät miellyttäneet silmää.

 

Persoonallisilla kameleonteilla on myös persoonallinen maku. Pääosan menuuhun kuuluu kenttäsirkat, lokustit, jauhomadot, kuoriaisen toukat, kärpäset. Kesäisin ulkoa voi pyydystää kotimaisia heinäsirkkoja tai perhosia. Vanhemmiten saattavat hyväksyä hedelmiä tai kasviksiakin. Mansikka, porkkana, paprikat, salaatit, rypäleet, banaani. Lista on pitkä. Ota etukäteen selvää vaikuttaako esimerkiksi tarjottavan ruoan vitamiinit heikentävästi kameleontin ruokiin lisättäviin vitamiineihin. Kohtuus kaikessa ruoan tarjoamisessa ja omasta mielestäni vitamiinien annostelu kuuluu tähän kategoriaan. Liiallisella D-vitamiinilla tai A-vitamiinilla saa enemmän tuhoa kuin helpotusta aikaiseksi. Nuorille kameleonteille tulisi tarjota kalkkia ilman D-vitamiinia jokaisella aterialla, D-vitamiini rikastettu kalkki kahden viikon välein sekä monivitamiini seoksella pölytetty ruoka kerran kuussa.Kannattavaa on ruokkia ruokaeläimet hyvin, niin ravinteet kulkeutuvat kameleontin hyödyksi. Kameleontin kasvaessa ruokailun tiheys harvenee ja sen myötä myös vitamiinit. Aikuisen kameleontin ruokailut olen hoitanut kolmen-neljän päivän välein.

IMG-20151207-WA0001 (2)
Todellista lähiruokaa!

Kameleonttien sukupuolierot ovat huomattavat. Naaraiden koko on pienempi ( n 20 cm ), päälaella oleva hiippa pienempi ja useasti naaraalla enemmän pilkkuja kuin koiraalla vahvemmat raidat kyljissä. Naaraiden kynnet myös kasvavat muninnan lähestyessä. Naaraat ovat muninnasta johtuen hieman lyhyt ikäisempiä koiraisiin verrattuna. Muninta vie voimia ja voivat munia ilman parittelua myös. Tästä syystä erityisesti naaraiden ruokavalioon tulisi kiinnittää huomiota välttäen liiallista ruokintaa. Ylenpalttinen ruokinta yllyttää munintaan.

Koirailla päälaen hiippa korkeampi, koko kaiken kaikkiaan suurempi ( n 30 – 35 cm ). Väritys voimakas raidoituksineen ja pilkkuineen.

Reviiritietoisuus tuo kameleonttien lisäännyttämiseen oman mausteensa. Tarkkaile kameleonttejasi. Paritteluaikana molemmat sukupuolet ovat levottomampia ja innokkaampia tulemaan ulos terraariosta. Normaalia enemmän kulkevat ylös ja alas terraariossa. Naaraiden väritykseen tulee kirkkaan turkooseja juovia ja pilkkuja perusvärien lisäksi. Naaras laitetaan aina koiraan terraarioon. Tilannetta tulee seurata tarkasti. Jos ajankohta on väärä saattavat kameleontit vahingoittaa toisiaan pahasti. Seuraa värejä ja eleitä. Värien säilyessä kirkkaina eikä pullisteluja esiinny voi tilanne jatkua mutta värien muuttuessa mustemmaksi, koiraan alkaessa nyökytellä päätään sekä pullistella on syytä ottaa kameleontit erilleen. Kameleontit parittelevat useita kertoja parin päivän aikana. En ole tänä aikana tarjonnut ruokaa tai suihkutellu kosteutta. Olen antanut aika täydellisen rauhan.

Parittelujen jälkeen naaras ilmoittaa väreillään mitan täyttyneen. Koiraan lähestyessä uudelleen naaras muuttuu lähes mustaksi kirkkain keltaisin raidoin. Sähisee ja uhittelee. Nyt on aika ottaa naaras omaan terraarioon takaisin. Parittelusta n 30 päivää eteenpäin tulee munimisen aika. Muninnan lähestyessä naaraan ruokahalu hiipuu ja vatsan läpi näkyy selvästi munien muoto. Väri muuttuu rusehtavan armeijan vihreäksi ja alkaa etsiä muninta paikkaa. Levottomasti kuljeskelee ja käy tekemässä koekaivantoja muninta-astiassa. Hiekkaisena ja multaisena yöksi nousee kuitenkin ylös nukkumaan. Muninnan oikeasti alkaessa naaras ei nuku ennenkuin muninta on loppunut ja kolo peitelty. Oma naaraani kaivoi ja touhusi koko yön ja seuraavana aamuna alkoi näkyä liikettä muninta-astian pinnallakin.

Naaraalle hyvä tarjota heti nestettä sekä ruokaa muninnan loputtua. Takana raskas yö! Omani juonut todella janoisena vettä. Nyt on omistajan aika alkaa kaivelutyöhön. Kameleontit kaivavat uukkarin mallisen käytävän, jonka päähän munivat. Meillä kaivelukulmaksi tuli valituksi oikea alakulma mutta munat löysin vasemmasta yläkulmasta.

Munien haudonta-aika on noin 6-7 kuukautta ja lämmön tulisi pysyä suht tasaisena 27-31 asteessa ( celsius ) Munat haudotaan pimeässä, kosteahkossa mutta hyvin ilmastoidussa hautomossa. Ensimmäisten viikkojen aikana munat kasvavat hieman ja lähtevät kehittymään. Valitettavasti oman haudontaprojektin kanssa kävi huonosti. Ensimmäisen 4 vkon aikana kaikki munat homehtuivat eivätkä tietenkään kehittyneet. Jäin miettimään syitä mutta en ole vielä keksinyt selitystä. Haudontamateriaalini, perliitti, ei ollut liian kosteaa. Lämpö- ja kosteusmittareiden mukaan haudonta-astian olosuhteetkin olisivat olleet kunnossa. Olisiko koiras kameleonttini spermassa olla vikaa? Siksi munat olivat hedelmöittymättömiä. Itse parittelut näin ja todistin kyllä.

Kameleontti koiraani, Totti( 2011- 2018 ), kuoli muutama viikko sitten. Valitettavasti. Kova ikävä jäi. Nälkä näiden kasvatukseen jäi, ehkä vielä yritän kunhan löydän sopivan uuden koiraan Tertulle. Tarina siis saattaa saada jatkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.