Rukoilija- ja kummitussirkat

Artikkelikuvaa katsoessa tulee väkisinkin mieleen ajatus, että emme ole täällä yksin. Alien, avaruusolio tai marssilainen. Mutta ei, Extatosoma tiaratumin kotimaa on Australia. Siellä se elelee matkien skorpionia uhan iskiessä. Ulkomuodosta voisi päätellä kyseessä olevan pahan ja ison pedon mutta kyseessä on kasvien lehtien syöjä ja pituutta naarailla aikuisena n 20 senttiä. Kummitussirkka on keksinyt selviytyäkseen puolustukseksi tavan matkia skorpionia liikehdintää myöden. Uhan uhatessa tiaratumin alavartalo nousee kippuralle selän päälle matkien skorpionin pistintä. Vihollisen saattaa karkoittaa myös vartaloa koristavat piikit. Naarailla piikkejä on runsaasti joka puolella ja koiraalla vähemmän. Koiraalle kasvaa lentokykyiset siivet kun naaraalla toimintakyvyttömät.

Syövät suurella ruokahalulla vadelmaa, tammea, salalin lehtiä. Näillä koko jo sen verran, että yhden lehden syöntiin ei kauaa mene. Kirjaimellisesti voi nähdä lehden häviävän leukojen sisään.

Aikuisten terraarion koko on minimissään 40 x 40 x 40. Kovin kosteaa ympäristöä nämä Austraalian asukkaat eivät tarvitse. Suihkuttelen parin päivän välein, jotta saavat juodakseen.

E. tiaratumit lisääntyvät sukupuolisesti tai partenogeenisesti. Näiden haudonnasta ei vielä ole kokemusta mutta toivottavasti tulevaisuudessa on. Kunhan kasvavat ensin aikuisen mittoihin.

Extatosoma tiaratum naaraat, tai kaksi niistä ovat aikuistuneet alkaen tuottamaan munia. Niitä hautomossa nyt muutama.

AAVERUKOILIJA ( Phyllocrania paradoxa )

Jälleen yksi naamioitumisen mestari. Alkuperäisesti kotoisin Madagaskarilta ja Afrikasta. Ei uskoisi eihän? Kuvaa katsoessa mieleen tulee tähtitaivaalla kiertävä naapuri planeetta. Kokoa löytyy noin 4 sentin verran. Väritykseltään vaihteleva. Joukosta löytyy vaaleanruskeita, vihertäviä, punertavan ruskeita tai tummanruskeita. Omat yksilöni ovat olleet ruskeita. Koiraat hieman vaaleampia kuin naaraat puolestaan tummemman ruskeita.

Naamioituneena oksien ja lehtien joukkoon tämä peto vaanii saalistaan. Hievahtamatta paikoillaan, kunnes pahaa aavistamaton hyönteinen lentää iskuetäisyydelle ja Buum! Kiinni jäi etujalkojen väliin kuin pihvi halsteriin. Ruokailu aloitetaan hyönteisen sätkiessä vielä.

Terraarion koon ei tarvitse näille olla suuren suuri. Itselläni on 15 litran faunaboksi. Yleensä rukoilijasirkkoja pidetään yksittäin kannibalismin vuoksi mutta Aaverukoilijaa voi pitää pienenä muutaman yksilön ryhmänä. Olen sisustanut terraarion oksilla, viherkasveilla sekä kuivilla tammenlehdillä. Pohjalla lannoittamatonta turvetta. Kostutan kerran päivässä terraarion ja siivouksien yhteydessä kastelen pohjaa. Juovat vesipisaroista.

DSC_0082

Olen aikeissa kasvattaa näitä. Pariin otteeseen olen ollut niin tuskallisen lähellä onnistumista! Ja joka kerralla koiras on ehtinyt kuolla ennen naaraiden aikuistumista. Niin kävi jälleen. Faunattaresta jälleen tilasin uudet ja tulikin hyvässä kunnossa. Kasvoivat, söivät ja loivat nahkaansa hyvin. Koiras loi nahan ensimmäisenä viimeisen kerran ja tuli sukukypsäksi. 4 viikkoa myöhemmin molemmat naaraat aikuistuivat. Vain 2 päivää myöhemmin koiras kuoli.

Vielä jatkan koittamista. Kerron sitten!

Edellispäivänä ( 18.9 ) laitoin koiraan ja naaraan samaan boksiin päivällä. Illalla ennen valojen sammumista jäivät vielä tutkailemaan toisiaan. Aamulla koiraasta oli jäljellä vain siivet.

P.Paradoxa naaras
Paradoxa naaraalle annettu ateria koiraan turvaamiseksi. Ei onnistunut suunnitelma.

Nyt odotellaan onnistuiko parittelu. Yleensä parittelut tapahtuvat yöllä, eli harvemmin niitä pääsee todistamaan.

4.10 istuin keittiön pöydän ääressä ja aaverukoilijoiden terraario on siinä vieressä ikkunalaudalla. Sivusilmällä huomasin kannessa huojuntaa. Katsoin sisään ja kas! Aaverukoilijat valmistautuivat paritteluun. Aiempihan meni pieleen mutta nyt uusi koiras aikuistui viikkoa aikaisemmin ja laittoi tapahtumaan. Ihan mahtava juttu, että parittelu alkoi vielä valojen ollessa päällä ja pääsin todistamaan tapahtumaa. Valitettavasti valokuvat ovat hieman suttuisia, koska etupleksi on kalkkeutuneiden pisaroiden valtaama.

Uskomattoman kärsivällisesti ja rauhallisesti koiras lähestyi naarasta. Lähestyminen vei muutaman tunnin. Koiras sentti sentiltä siirtyi naarasta kohden. Aiempaan verraten naaras ei siirtynyt karkuun vaan antoi koiraan tulla. Saadessaan otteen naaraan selästä vei vielä tunnin ennenkuin koiras asettui kunnolla paritteluasemiin. Siinä ovat nyt olleet yli vuorokauden. Välillä paritelleet ja välillä vain olleet. Nyt viimeisen parin tunnin aikana ( 6.10.2018 ) koiras hiljakseen aloitellut siirtymään pois naaraan selästä. Sekin vienyt jo muutaman tunnin. Koiras aika riutuneen näköinen. Aikuistumisen jälkeen en ole sen nähnyt syövän yhtään. Naaras on syönyt hyvin. Toivottavasti munapussin teko sujuu naaraalta hyvin ja onnistuneesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.