Hittiäiset

Hä? Mikä toi on? Yleensä ensimmäiset kysymykset kuuluu näin, ihmisten nähdessä meillä meidän hittiäiset eli kovakuoriaiset. En tiedä teistä mutta minä olen myyty. Aivan upean ihastuttavan ainutlaatuisia.

Kotoani löytyy tällä hetkellä smaragdikukkakuoriaisen toukkia, ruusukuoriaisia sekä uusin tuttavuus on Kaakkois-Aasian sarvikuonokas pariskunta Boris & Doris.

Smaragdikukkakuoriaista, Ruusukuoriaista sekä Sarvikuonokasta katsellessa unohtuu tämä maailma. Lähtee mielikuvitusmatkalle metsän pohjalle ja näkee kappaleen sellaista luontoa omassa kodissa millaiseen ei yleensä pääse mukaan. Sammaleiden, oksien ja mullan alla tapahtuu kaikenlaista. Näiden elämänkierto kulku on mielenkiintoinen. Munasta toukaksi ja toukasta kehittyy kuoriainen. Smaragdikukkakuoriaisen ja ruusukuoriaisen koteloituminen tapahtuu niiden ottaessa mullasta ja maa-aineksista sylkensä avulla itselleen kovan kuoren, jonka sisässä generoituminen toukasta aikuiseksi tapahtuu. Sarvikuonokas ( ainakin tämä laji ) muuntuu avokotelossa eli, jos hyvä tuuri käy, saa seurata muutosta. Seuraamista ja kärsivällisyyttä vaaditaankin, sillä generaatioaika näillä kavereilla on vuoden verran. Odotus palkitaan kun näkee upean kuoriaisen !

Ruoaksi kelpaavat ylikypsät hedelmät, pilttisoseet ja Faunattaressa myytävät hedelmäjellyt. Jellyt ovat siitä kiitettävää ruokaa, etteivät kerää hedelmäkärpäsiä eivätkä niin helposti homehdu. Mullassa elävät toukat syövät pääosin maa-ainesta.

Terraariosta saa helposti sisustettua hienon elementin viherkasveilla, juurakoilla ja puun oksilla. Faunattaressa myydään näille tarkoitettua maa-ainesta mutta itse olen tehnyt lannoittamattomasta turpeesta, kukkamullasta, hiekasta, kaarnanpaloista sekä leppähakkeesta oman sekoituksen. Metsästä löytää sammalta koristeeksi myös. Ulkoa tuodut sisusteet olen uunittanut bakteerien poistamiseksi. Saunan lämpö käy myös.

Kosteutta tuo terraarioon pohjalla oleva maa-aines. Suihkuttelen siivouksien yhteydessä lehdille vettä sekä kastelen multaa, kuten kastelisin viherkasvejani. Lannotteita ei pidä lisätä mutta ne tulevatkin omasta takaa toukkien ja kuoriaisten jätöksistä. Valaistuksen olen rytmittänyt ajastimen avulla, valot ovat 12 h päällä.

Smaragdi- ja Ruusukuoriaisia olen kasvatellut parin sukupolven verran. Jännityksellä odotan nyt Sarvikuonokkaan toukkia. Parittelun näin muutama päivä sitten. Ilmoittelen kuinka kävi!

26,27,373,388.607513
Kaakkois-Aasian sarvikuonokas koiras

Kaakkois-Aasian sarvikuonokkaat Boris ja Doris sihisevät jo muilla planeetoilla mutta jälkikasvu alkaa kuoriutua hautomoissaan. Tällä lajilla on pitkä haudonta aika. Nyt muuntautumisessaan toukasta kuoriaiseksi on aikaa kulunut lähes vuosi. Munat on laitettu hautomoon lokakuussa 2018. Muuntautuminen on käynnissä.

Alhaalla vielä toukkana.

Vanhat kuoret pois luotuna ja kuoriainen muotoutuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.