Katkeamispiste

Liian monen lapsen elo alkumetreistä lähtien on mennyt säröille omien vanhempien vuoksi. Lapsuuden suloista viattomuutta on varjostanut epäkypsä vanhempi. Tietämättä tai tietoisesti luonut negatiivista painolastia lapselleen omalla tunneköyhyydellään. Lapsen aivot eivät ole kehittyneet vastaanottamaan laiminlyöntiä, perusturvan järkkymistä, henkistä väkivaltaa saati fyysistä. Lapsen itsetunto on hauras ja alttiina kolauksille. Lapsuuden kokemukset ja niistä saatu vastakaiku vaikuttavat minäkuvan rakentumiseen aikuisuuteen saakka.

Läpi lapsuuden mukana kannettu painolasti jättää jälkensä meihin kaikkiin. Pahimmillaan se luo vakavia mielenterveysongelmia, ahdistusta ja persoonallisuushäiriöitä. Häiriön syntyyn vaikuttavat sikiökautiset tekijät, omiin vanhempiin samaistuminen sekä lapsuuden kokemukset. Ei siis tartu aivastuksesta tai kosketustartuntana. Kulttuuriperinnöllä sen sijaan on suuri tartunta vaara. Raja persoonallisuushäiriöisen ja normaalin käytöksen välillä on häilyvä. Stressitilanteissa psyykkisesti terveilläkin ilmenee persoonallisuushäiriön ominaisuuksia. Psyykkisesti sairailla eron tekee se, että tavat ovat huomattavasti itsepintaisempia ja vahvempia. Useimmiten eivät mene ohi ilman ulkopuolisten apua.

Persoonallisuushäiriöisillä itsetuhoisuutta käytetään keinona kontrolloida arkielämän tuomia vahvoja ahdistuksen tunteita. Ongelmaksi muodostuu kyvyttömyys tulkita omia tai toisten aiheuttamia tunnetiloja, vuorovaikutuskyvyn puutetta ja vaikeus havannoida tarkoitusperiä. Itsetuhoisuutta on monenlaista. Viiltely, päihteiden käyttö ja holtiton riskeistä piittaamaton käytös. Arkielämässä yllämainitut aiheuttavat vakavaa ahdistuneisuutta ja eristäytymistä vaikealta tuntuvista sosiaalisista tilanteista. Purkaakseen rinnassa painavaa ahdistusta sortuvat he itsetuhoisuuteen sulkeakseen pois ulkomaailman.

Viilto
Syvälle sattuu.

Käsivarsien vanhat arvet sekoittuvat tuoreisiin kipeän punaisiin uusiin viiltoihin. Tekee niin pahaa katsella kuvaa tietäen siinä olevan oman pojan käsi. Hänen yhtenä keinona oli/ on viiltely. Fyysinen kipu vie suurimman terän psyykkiseltä kivulta, hänen sanojaan lainatakseni.

Meillä kaikilla se on. Katkeamispiste. Hetki, jolloin raja tulee vastaan. Psyykkeessä tapahtuu vahvasti vavahduttavia muutoksia. Narsistisuus astuu esiin vahvasti tai valta muuttuu hulluudeksi. Narsistiselle persoonallisuudelle on ominaista suuruuden hulluus ja kaikkivoipaisuus. Empatian vähyys ja hyvin voimakas ihailun tarve. Alla dramatisoitu videon pätkä Venäläisestä unitutkimuksesta. Olosuhteiden muutos tuo meissä asuvan eläimen esiin. Video on puhuttu englanniksi. Jos Lontoon kieli ei taivu tässä pieni esittelypätkä :    – 1940 luvun lopulla tutkijat kokosivat viisi vapaaehtoista mukaan unitutkimukseen, jolla tutkittaisiin erään kaasun vaikutusta ihmisen unen tarpeisiin. Kaasun tarkoituksena vähentää unen määrää tuoden lisää arvokasta työskentelyaikaa päiviin.  Tutkittavat suljettiin tiiviiseen kammioon mukanaan tarvittava määrä tarvikkeita kuukauden mittaiseen tutkimukseen. Kammiota tarkkailtiin monitorein ja kameroin ulkopuolelta. Tutkittaville annettiin mikrofonit.

Ensimmäiset viisi päivää sujui hienosti. Kaasua ja happea annosteltiin kammioon. Tutkittavat näyttivät normaaleilta unettomuudesta huolimatta. Viidennen päivän jälkeen tutkittavat alkoivat näyttää merkkejä vainoharhaisuudesta ja puhuivat mikrofoneihin kuiskien. Yhdeksännen päivän jälkeen alkoivat huutokohtaukset. Tutkijat kiinnittävät huomiota siihen, kuinka välinpitämättömiä muut olivat huudoista keskittyen vain omiin asioihinsa. Ulostetta alettiin heitellä seinille.  Pari päivää oli ollut aivan hiljaista ja tutkijat tekivät päätöksen käydä kammiossa tarkastamassa mikrofonien toimivuuden. Näky oli kaamea. Ulostetta kaikkialla ja tutkittavat vain kuiskivat yhtä lausetta -” Emme halua vapauteen.” Sana levisi ja rahoittajat alkoivat vetäytyä tutkimuksesta vaatien sen lopettamista.

15. päivänä kaasun anto lopetettiin ja tilalle annettiin raikasta ilmaa. Venäläiset sotilaat avasivat kammion hakeakseen tutkittavat. Vastassa oli painajaismainen näky. Neljä viidestä oli enää elossa. Ruokavarastoista näkyi, ettei niihin oltu koskettu muutamiin päiviin mutta ruumiista puuttui paloja. Lihaksistoa oli revitty käsin irti mutta hampaan jälkiä ei näkynyt. Elossa olevien vartaloista oli myös revitty paloja. Tutkittavat sidottiin ja vietiin sairaalahoitoon. Osa oli osittain halvaantuneita ja heikossa kunnossa psyyke murentuneena. Lääkäreiden kysyessä miksi näin itsetuhoista käytöstä, vastaus kuului – ” Pitää pysyä hereillä.”

Venäläinen unitutkimus

Ahneus ja pahuus kulkevat pitkälti käsi kädessä ruokkien toinen toistaan. ” Jumala” syndroomasta kärsivät ihmiset saavat paljon tuhoa aikaan. Ahneuden edessä sortuvat hurjasti pieleen menneisiin päätöksiin seurauksia miettimättä. Seuraavassa videossa hyvää todistetta siitä. Amerikkalainen neurokirurgi Robert J. White syntyi vuonna 1926 Yhdysvalloissa ja kuoli vuonna 2010. Videossa näkyy hänen eläinkokeilujaan häiritsevän kammottavalla tavalla.

Labrassa tapahtuu

Videon katsomisen jälkeen nousi kurkkuun etova tunne ja pahaa aavistavaa tietoisuutta siitä, mitä kaikkea tapahtuu salaisten laboratorioiden seinien sisällä.

Myös julkkikset kärsivät riittämättömyyden tunteesta ja sokeutuvat paineen alla ulkonäöstään kuin koko persoonallisuus olisi siitä kiinni.

Pahasti mieleen menneet

Videon katsominen toi, ehkä vääristyneellä tavalla, hyvin lohdullisen mielen. Ihmismassojen palvomat sankarit ovatkin vain inhimillisiä ihmisiä virheineen ja tuskineen. Satuttavat kommentit ja teot ovat yltäneet heihinkin. Valitettavasti psyyke ei kannatellut maailman tuomia paineita. Tuo muistutuksen meille siitä, että satuttavat sanat ja erheet ovat inhimillisiä. Käänteen tekevää on se tapa, millä käsittelemme ne yksin tai yhdessä. Ole armollinen itsellesi!

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.