HYSTERIA!

Barbin pepun muotoiset huolirypyt otsalla luen korona uutisia joka tuutista. On vaikeaa hillitä mielessä kiehuvaa hysteriaa tai erottaa mututuntumaa faktoista. Korona on kuin kaltereiden takaa vapaaksi karannut massamurhaaja, joka ottaa kenet haluaa. Ukkostaivaan lailla pimentänyt maailman ja ihmisten maalaisjärjen.

Maalaisjärjestä kannattaa kuitenkin pitää kynsin ja hampain kiinni. Hysterian päästessä valloilleen, maalaisjärki katoaa ja tulee tehdyksi paniikin sumentamia päätöksiä, jotka eivät palvele kenenkään parasta. Hamstratut käsidesit, wc-paperit, saippua sekä pitkään säilyvät elintarvikkeet eivät suojele koronalta, päinvastoin, altistavat ne jotka jäävät ilman. Nyt ei ole aika olla itsekäs, vaan ajatella omia rakkaitaan ja lähimmäisiä, naapureita sekä koko yhteiskuntaa. COVID-19 koronaviruksen aiheuttama hysteria nostattaa ihmisten ahdistusta, negatiivista uutisointia, lietsoo paniikkia ja kuoleman pelkoa. Mututuntuisia ohjeita sen oireista löytyy googlesta sivukaupalla, mutta kannattaa pitäytyä lukemasta niitä mielenterveyttä varjellakseen. WHO:n, THL:n ja hallituksen tiedotteet + sivut ohjeineen antavat riittävän tiedon ja faktaan perustuvan.

Onko mielessä käynyt, että tämä kaikki on luonnon keino vähentää liiallista ihmismassaa maapalloa kuormittamasta? Maapallomme on ollut hätätilassa jo pitkään. Äitimaan mielenterveys on kohta mennyttä ja kaiken kantokyvyn rajallisuus lopussa. Katastrofeja tulee ja menee säännöllisesti. Tulivuoren purkaukset, maanvyöryt, SARS, MERS, tsunamit ovat vieneet mennessään kasoittain sieluja ja edelleen ympäri maapallon ihmiset elävät hädässä ja nälässä. Maailman hätätila on nähtävissä, ollut jo kauan, ilman koronaakin. Worldometers.info sivustolla on sielua kylmäävän raadollisia lukemia maailmalta, aliravittuja ihmisiä maailmassa 841 670 026, tänään nälkään kuolleita 11 859, kuolemia veteen liittyviin sairauksiin 183 137, ihmisiä joilla ei ole puhdasta juomavettä 802 598 391, itsemurhia tänä vuonna 233 211. Parin viimeisten lauseen kirjoittamisen aikana tänään nälkään kuolleiden määrä ehti nousta lähes sadalla henkilöllä. Miksi siis koronan aiheuttamat hälyttävät lukemat aiheuttavat maailmanlaajuista henkeä salpaavaa hätää, vaikka numerolliset tilastot antaisivat aihetta sellaiseen joka päivä!

Suomessa on ihmisoikeuksia rääkkäävissä tilanteissa asuvia perheitä ja yksinäisiä ihmisiä ilman keinoja puuttua omaan tilanteeseen. Kodittomuutta, nälkää näkeviä lapsia ja joka päiväisessä kurjuudessa taistelevia kansalaisia. Kuka heidän hätänsä lietsoisi hysteriaksi, että muutkin huomaisivat ja heräisivät massoittain auttamaan? Koulujen sulkeminen tuo apua tartuntojen lieventymiseen mutta sillä on kääntöpuolensa. Moni lapsi ja nuori jää nyt ilman päivän ainoaa lämmintä ateriaa, jonka koulu on mahdollistanut.

Kaikesta pitää aina löytää hyvää. Niin tästäkin tilanteesta. Kokonaiskuvaa katsellessa pidemmän päälle tästä seuraa positiivisia vaikutuksia. Luonto hyötyy suuresti asetetuista rajoitteista. Hiilijalanjälki pienenee hetkeksi lentokoneiden, junien ja autojen vähentäessä liikkumistaan ja ehkä ihmisetkin kaikissa maissa heräävät huomaamaan toisensa jo ennen kenenkään muun luotsaamaa hätää. Yhteisvoimin tästäkin selvitään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.