ME-talolla omituiset otukset ihmettelyssä

Vietin viimeiset pari viikkoa riemun kiljahduksien, tömisevien jalkojen ja korvia huumaavan desibelien täyttämässä isossa kodinomaisessa ME-talon olohuoneessa. Pansion Hövelin monitoimitalon alakerrassa sijaitseva ME-talo on kaiken ikäisten iloinen ja elämäntäyteinen kohtaamispaikka.

Jacksonin kameleontti Elvis otti yleisönsä

Kutsuva, värikäs ja kodikas näkymä on vastassa astuessa ME-talon ovesta sisään. Suuret sohvaryhmät, värikkäät matot sekä suuri pöytäryhmä houkuttelevat yhteiseen tekemiseen. Koulun jälkeen lapsia alkaa virrata sisään. He potkaisevat kengät jaloistaan, huutavat moikat ja istuutuvat pöydän ääreen. Osa haluaa apua läksyissä, osa juttuseuraa.

Tytöt ihastuivat Elvikseen.

Viime viikon torstaina tiedossa oli hieman erilaisempi päivä. Olin harjoitteluni loppupuoleen sopinut tuovani näytille omituisia otuksia. Otin kotoa mukaan Jacksonin kameleontti Elviksen, kultagekon, Vietnamin sauvasirkka naaraan, Extatosoma tiaratum pariskunnan, samaa lajia olevan viikon vanhan poikasen sekä smaragdikukkakuoriais-elämän kierron. Mukana toukasta aikuiseen. Oli aivan mahtavaa huomata kuinka lapsia kiinnosti. He innostuivat, kiljahtelivat ja kyselivät niin hurjasti, ettei omaa ääntä meinannut saada kuluviin.

Viikon ikäinen Extatosoma tiaratum. Luonnon upea luomus muistuttaa pienenä muurahaista, jotta pedot jättäisivät rauhaan
Tytöt ihmettelevät kuunnellen kertoessani tietoa kameleonttien hoidosta.

Lapsien into yllätti minut täydellisen iloisesti. Ennakkoluulottomasti koskettelivat, silittelivät ja imivät itseensä kaiken tiedon omituisista otuksista. Heitä kiehtoi millaisissa terraarioissa asustavat, mitä syövät ja onko Elviksellä tyttöystävää.

Olin odottanut yökkimistä, järjetöntä paniikkia sekä pyörtyilyä mutta vielä mitä! Elvis sai ihailua hurjasti. Suurta kiinnostusta herätti kukkakuoriaisen elämänkaari. Otin mukaan smaragdikukkakuoriaisen toukan, koteloidun toukan ja aikuisen kuoriaisen. Jotkut lapsista piti jopa toukkaa suloisena.

Smaragdikukkakuoriaisen toukka sai nimen tapahtumassa. Silla.

Aikuisten kahvipöydästä löytyi myös muutama kiinnostunut kyselemään tietoja, varsinkin kameleontti oli menestys heidänkin silmissään.

Kultagekko herätti ihastelua silmillään. Gekon ikuinen kestohymy ja pyöreät silmät saavat sen näyttämään kiltiltä.

Kultagekko kurkkii

Meripihkan väriset silmät ovat kuin jalokivet. Hurmaavan kauniit. Lapsien kanssa tarkasteltiin, ettei gekolla ole lainkaan silmäluomia. Gekot puhdistavat ja kostuttavat silmät kielellään. Niiden tulee olla kirkkaat, että saaliseläin löytyy ruoaksi helposti.

Vietnamin sauvasirkka naaraan pituus on aikuisena 20 cm
Vietnamin sauvasirkalle ei löytynyt silittelijöitä yhtä paljon kuin Elvikselle

Hurjasta ulkomuodostaan piittaamatta Vietnamin sauvasirkka on kasvissyöjä. Ulkoavaruudesta kotoisin olevan näköisten leukojensa kanssa se rouskuttaa lehtiä maailmanennätysvauhtia.

Alien

Keskustelut lapsien kanssa sai uusia ulottuvuuksia jutellessamme sauvasirkan ulkonäöstä. Jutustelu kulkeutui yleisesti ulkonäköön ja meihin ihmisiin. Heidän suustaan tuli sydäntä lämmittäviä tietoiskuja kiusaamisesta ja siitä, miltä tuntuu sellaista kokea. Yhden lapsista arvostellessa sauvasirkan etovaa ja puistattavaa ulkomuotoa alkoivat viisi muuta puolustelemaan sauvasirkkaa.

Upea kokemus tuoda tietoisuuteen kappale sellaista luontoa, jota harvemmin pääsee näkemään. Aika kauan saisi metsässä vatsallaan kasvot sammaleessa maata. Toivottavasti sain aikaiseksi useamman tulevaisuuden herppeilijän. Mielenkiintoisia rukoilija, sauva, lehti, tai kummitussirkkoja saa pienellä vaivalla kotiinkin. Ensin vain avara ja utelias mieli mukaan ja kirjastosta tai netin ihmeellisestä maailmasta tietoa hoidosta etsimään. Monet yllä mainituista eivät montaa euroa maksa. Terraarion rakentaa helposti itsekin ja Suomen luonto on lehtipuita ruoaksi pullollaan. Muistathan kerätä puhtailta paikoilta kaukana autoteiltä!

Elviksen terraario keittiössä
Jemenin kameleontti naaraan, Tertun, terraarion yläosa.
Jacksonin kameleontti naaraan, Elvin, terraarion yläosaa.
Lehtisirkka ( P. philippinicum )

Luonto on ihmeellinen. Lehtisirkan ei tarvitse kehittää itselleen torahampaita, vaan puhtaalla oveluudella päihittää viholliset. Matkimalla lehteä. Vietnamin sauvasirkka muistuttaa lehden ruotoa. Meidän ihmisten tulisi ottaa luonnosta oppia. Monimuotoisuutta ei tarvitse puolustaa väkivalloin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.