Äitiys riekaleina ja riepoteltavana, onko vanhemmuus sisäsyntyistä?

Vai voiko siihen oppia? Monet meistä haaveilee jo lapsena nukenvaunuja työnnellessään omasta vauvasta. Ajattelematta sen enempää, koska niinhän se menee. Tietyssä iässä vauva kuuluu kulttuuriperintöön. Biologinen kello tikittää navan ja häpykummun välissä kohdun kelluessa tyhjänä. Sinussahan on pakko olla jotain vikaa, jos vauvakiintiö ei huuda täyttymistään. Entä sitten, missä syy, kun haluaa vauvaa eikä sitä kipeimmin toivoessaankaan saa. Tai, kun vauvoja tulee kuin liukuhihnalta ilman minkäänlaista tajua vanhemmuudesta.

Rääkyvä, sätkivä ja rasittava. Vai unelmien täyttymys, upea minikokoinen meidän näköinen rakkauspakkaus. Kaikkea tuota, totean kolmen lapsen äitinä. Ja paljon siltä väliltä. Tikkuun pissatessa on edessä elämän pisimmät minuutit viivoja odotellessa. Haluaa vauvaa tai ei, viivat muuttavat koko elämän. Omat viivani luin ollessani vain 17 vuotias. Itku ja säikähdys siinä ensimmäiseksi tuli pelätessä muiden ja vanhempien reaktiota. Tilanne on aivan toinen viivojen tullessa muutaman vuoden avioelon jälkeen. Saattaa itkun sijasta kuulua kaakeleita vaurioittavia kirkaisuja.

Monella on edessään se tilanne, että viivaa tikkuun ei tule. Harras toive jää täyttymättä. Rakastava, repivä ja tunteikas äitiys jää mielikuvaksi. En pysty kuvittelemaan pettymyksen, surun ja riipaisevan ahdistuksen määrää, jonka lapsettomuus aiheuttaa. Vauvoja, taaperoita sekä myös kaltoin kohdeltuja lapsia näkyy kaikkialla eikä niitä pääse pakoon. Kaikkialla liikkuu muistutus omasta täyttymättä jääneestä toiveesta.

Toinen ääripää on naiset, jotka käyttävät aborttia ehkäisynä. Raskauksia raskauden perään ajattelematta alkiota ihmisenä. Jo vatsassa sikiö tuntee ja aistii ympäristöään sekä sen ääniä. Jos ulkoa kohtuun kantautuvat äänet ovat silkkaa huutoa, raivoa ja uhan tunnetta ei ole hämmästelyn arvoista ihmetellä helposti hermostuvaa ja lohdutonta vauvaa. Vastasyntynyt, tuskin silmiään avannut, aistii vanhemman läsnäolon vahvasti. Kaikkine tunteineen. Aistii onko huokuva tunne rakkauden täyteinen, hellivä ja vauvaa kuunteleva vai onko aistittavissa kylmyyttä, välinpitämättömyyttä ja vauvan viesteihin jää vastaamatta. Vauva aistii, tuikkiiko katseessa pursuava rakkaus ja onnellisuus.

Mahdollinen kylmyys, etäisyys ja synkkyyttä syöksevä katse luo turvattomuuden tunnetta jo ihan pienelle. Läpitunkeva näkemättä kuitenkaan mitään muuta kuin halun päästä pois läheisyydestä ja menetetystä elämän tunteesta. Lapsuudessa koettu turvattomuus, hylkäämisen pelko ja vanhemman etäisyys luo alustan huonolle itsetunnolle, liialliselle hyväksynnän haulle ja traumatisoi lapsen minäkuvaa haavoittuvasti.

Äitiys riepottelun kohteena satuttaa. Sen jokainen kompastus, erhe ja vääristymä punnitaan suurennuslasin kanssa. Sen pyhyyttä häväistään, kun vieras ihminen arvioi vanhemmuuttasi. Jokainen suustasi ulos tuleva lause kuulostaa puolustelulle. Siltä se tuntuu, kun verkostopalavereissa istuu ammattilaisten ympäröivänä kertomassa oman arjen kulusta haastavan lapsen kanssa. Kyseenalaistaminen ja ainainen selittely satuttaa viiltäen. Tuntuu epäoikeudenmukaiselta olla piinapenkissä kuulustelussa, vaikka itse on lähtenyt lapselleen ja perheelleen apua hakemaan. Järki sanoo, että niin sen kuuluu mennäkin mutta tunteisiin menee kolisten.

Meitä vanhempia on monenlaisia. Pullan tuoksuisia, uraäitejä, lastaan syyllistäviä, sallivia, tiukkiksia ja hälläväliämutseja. On genresi mikä vain, ei se tee poikkeusta siihen faktaan, että ajatuksesi, olemuksesi ja läsnäolosi muodostavat lapsesi ainutlaatuisen lapsuuden. Lapsuuden, jonka elää vain kerran mutta siellä saadut traumat jäävät elämään lapsesi mukana aikuisuuteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.