Ihmisraunio

Kaija Koon sanoja lainatakseni – Joka aamu katsoo peilistä tuo sama haamu. Mustat montut silmien alla, kelmeä iho ja väsynyt katse. Ryppyjä. Näppyjä. Punaisia laikkuja. Kuin komediapätkästä, jossa Adams familyn jäsen sairastunut vesirokkoon. Naisen kasvoilta paistava elämä ei tuo hohdetta elämään toivotulla tavalla. Lohtua tuova neuvo: Älä katso peiliin liian syvälle. Anna katseesi levätä luonnonkauneudessa, lapsesi riehakkaissa leikeissä tai lemmikkisi tutkailussa. Nauti elämän antamasta kokemuksesta. Saatat ajatusmaailmaltasi olla huomattavasti rikkaampi kuin moni muu.


Vanhemman oikeudet

Täysi-ikäisen lapsen kanssa vanhemman oikeudet ovat nollassa. Täysin mitättömät. Diagnoosilla tai ilman. Kuulostaako tuo sinunkin korvaasi mäkkärin tilaukselta? Ilman ylimääräisiä mausteita, kiitos. Pelkkä elämä riittää kypsänä. Takaisin asiaan… Sairaan täysi-ikäisen lapsen vanhempana on itkettävän avuton olo. Pystyy vain sivusta seuraamaan kuinka paha olla lapsella on mutta et pysty auttamaan. Itsemääräämisoikeus on yksi perkele tässä asiassa. Lapsi saattaa olla täysin itsetuhoinen ja valmis kaatumaan seuraavan junan alle mutta vanhempana et hänelle hoitoa saa, ellei hän itse sitä halua. Arjenhallinta hukassa, hyvinvointi vakavasti uhattuna ja ihosta kasvaa tatteja huonon hygienian vuoksi. Vanhemmalle kyseessä on aina rakas oma lapsi mutta yhteiskunnalle itsemääräämisoikeuden omaava aikuinen.

Vakavasti sairaan lapsen kylkeen ei tulisi liimata ikärajaa milloin vanhemman oikeudet loppuu.


Vanhemman hyvinvointi

On aina vakavasti uhattuna oman lapsen ollessa sairas. Fyysisesti, psyykkisesti tai molempia. Paine omasta sairastumisesta masennukseen kasvaa. Siihen voi jäädä jumiin ajatusten kiusatessa löytäen kaikesta normaalistakin matalapaineesta masennuksen oireita. Liiallinen tutkailu on pahasta mutta välinpitämättömyyskään ei kannata. Hyvä keino ennaltaehkäistä oman voiman loppumista on avun vastaanotto. Jaa huolesi, delegoi kotitöitä muille, vaikka ne eivät tulisikaan tehdyksi samalla tavoin kuin itse teet. Laske rimaa runsaasti. Salli itsesi istahtaa ja hengähtää ilman syyllisyyttä. Lapsesi ei mene rikki, vaikka kieltäytyisit leikkimästä juuri sillä hetkellä. Määrittele oma jaksamisen rajasi, muut eivät sitä puolestasi tee.

Helli itseäsi ja vie atleettisia piirteitä omaava vinttikoiran vartalosi välillä jonottamaan grillille poliklinikoiden jonojen sijasta. Jos olet kalorilaskuri, niin kokeile tilata nahkasalaattia. Kebab kevyemmin muotoiltuna. Salaattia -> terveellistä.

Ihmisraunio ei ole himoittu titteli. Hautakiveen sitä ei louhita. Ihmisraunion hermot ovat historian havinaa. Toimi ennen kuin olet palasina, raunioina ja hermot riekaleina. Koko perheen hyvinvoinnin ja joka päiväisen jaksamisen kannalta on korvaamattoman tärkeää huolehtia itsestään kumppania unohtamatta. Kun vanhemmat voivat hyvin, voivat lapsetkin. Lapsuuden perusturvan tunne tulee tasapainoisista aidosti läsnäolevista vanhemmista. Elämän räiskyessä kotona pyri rauhallisuuteen, huolimatta halustasi painella tilannetta pakoon eteisen oven karmit kaulalla.

Vaali rakkaudella lapsiesi lapsuutta ajatukset heidän tulevaisuudessaan. Lapsuuden traumat seuraavat heitä läpi eliniän jäljen jättäen. Anna heille muistorikas lapsuus, joka tuo heidän huulilleen hymyn aikuisena. Anna heidän kasvaa ihmisenä, ei diagnoosina.


Vanhemman vastuulla aikuisena on kantaa omat murheet ja taakat rahattomuudesta, työttömyydestä tai toisen vanhemman puutteista. Lapsen maailmaan ne murheet eivät kuulu. He kohtaavat elämän raadollisuuden ilman vanhemman apuakin, ennemmin tai myöhemmin. Valitettavasti pelkästään nykyajan digitalisointi somemaailmoineen sen pienenkin lapsen elämään tuo. Meidän vanhempien tehtäväksi jää sanoittaa asiat lapsen ymmärrykseen ilman painajaisia. Ei aina ihan helppoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.