Diapherodes gigantea

Diapherodes gigantean suojaus petoja vastaan löytyy ulkomuodosta. Oksaa ja puun lehden ruodikkoa muistuttava ranka sulauttaa sirkan maisemaan. Limenvihreä väri sekä vartaloon kehittyneet punertavat piikit ovat oivia yksityiskohtia. Tuntiessaan olonsa uhatuksi D.gigantea alkaa huojua kuin tuulen heiluttamana keinuttaen itseään.


Luonnossa D.gigantea tavataan Caribian saarella. Laji on hämäräaktiivinen eli elämä alkaa auringon laskiessa. Päivisin ovat kiinnittyneinä pensaiden sekä puiden lehtiin ja rankoihin. Lemmikkinä terraariossa elelevät samalla kaavalla. Valojen sammuessa hakevat makoisan lehden ja käyttävät yön syöden. Terraarion kosteusprosentin tulee olla korkeahko läpi vuorokauden. Suositeltu kosteusprosentti on 60-85 %. D.gigantea on aikuismitoissa suurehko. Naaraat saavuttavat 18 cm pituuden ja koiraat 11 cm. Aikuispituus huomioiden tulee terraarionkin olla korkeahko. Suositeltu koko on 3 x aikuispituus. Tällä varmistetaan onnistunut nahanluonti.

Nahanluonti kesken.
Vanha nahka kohta irti.
Energiaa vievää puuhaa.
Kokoero vanhaan nahkaan on huomattava.
Valmis.

Terraariossa ruoaksi kelpaa tammi, vadelmanlehdet, eucalyptus sekä salal-lehdet. Yön aikana lehdistä katoaa suuria paloja. Illalla ennen valojen sammumista suihkutan kosteutta terraarioon ja lehdille. Samoin aamuisin. Syödessään saavat samalla nestettä. Joskus juovat myös terraarion tai lehden seinämille jääneitä pisaroita.

Aikuisuuteen päästyään koiraille kehittyy lentokykyiset siivet ja hieman pidemmät tuntosarvet kuin naaraille. Naaraillekin pienet siivet kehittyvät mutta lentokykyä ei. Samassa terraariossa pidettäessä parituvat itsestään ajan ollessa oikea. Hautomossa munat kehittyvät noin 4 kuukaudessa lämmön ollessa 25-30 astetta ja kosteusprosentin 70%.

D.giganteumin terraarion yläosa.
D.giganteum nuorikko Salalin lehdessä kiinni.

Ensimmäisen ja toisen nahanluonnin aikana nuoret D.giganteumit kaipaavat tasaisen korkean kosteuden. Kasvaessaan antavat jo hieman unohdusta anteeksi.

Tasainen kosteus ja laadukas ravinto sekä vaadittu tila nahanluontiin takaavat onnistuneen kasvatuksen. Viimeisen nahanluonnin ( molttaus) jälkeen aikuiset D.giganteumit elävät n 10-12 kuukautta.

Järjestelmällisesti rouskutettu.

Koiras Giganteum kuoli noin kuukausi sitten mutta naaras on edelleen voimissaan. Pituutta on kertynyt huimat 20 senttiä. Rauhallinen käsitellä sekä täydellisen upea luonnon luomus.

D.Giganteumin munia on rasioissa runsaasti hautomossa. Ensimmäiset on laitettu hautomoon toukokuun puolivälissä eli ensi kuun aikana olisi odotettavissa kuoriutumisia.

Ensimmäiset kaksi vauvaa ovat kuoriutuneet 21.9.2019. Pikkutikut näyttävät hyvinvoiville ja siirsin ne odottamaan muutamaa kymmentä sisarusta muovisesta karkkirasiasta tehtyyn terraarioon.

Ovi auki ja baanalle

Syys-lokakuun aikana tulisi kuoriutua loputkin. Odotettavissa n 50 pikkutikkua, jos kaikki sujuu kuin strömsöössä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.