Jacksonin kameleontti naaras, Elvi.

Jacksonin kameleontti naaras

Afrikan hyönteisterminaattori

Elvi odottelee aamiaista.

Afrikan sumuisilta vuorilta betonilähiön terraarioon. Siinä on matkattu kilometrejä kirjaimellisesti sekä kuvannoillisesti, riippuen onko omistamasi Jacksonin kameleontti villi vai vankeudessa kasvanut. Tämä dinosaurusta muistuttava ihastuttava kameleontti on hyönteisterminaattori. Lentävien ja ryömivien ötököiden massamurhaaja.

Ja hyvä niin. Omalta osaltaan kantaa kortensa kekoon suojatessaan maailmaa lentävien hyönteisten tartuttamilta taudeilta pitämällä kantaa kurissa. Terraariossa ruokaeläinten vaihtelevuutta kannattaa harrastaa matkien luonnon tarjontaa. Jacksonin kameleonteille maistuu kärpäset, sotilaskärpäset, lokustit (kulkusirkka), kenttäsirkat, toukat, pienet nilviäiset, torakat sekä juoksujalkaiset.

Lokustit eli kulkusirkat

Ruokaeläimiä hoitaessa kannattaa niidenkin ravintoon kiinnittää huomiota. Niiden hyvät olosuhteet ja ravinto takaavat kameleontillesi tuoreen ja ravinnerikkaan aterian. Pölymäisestä vitamiinijauheista osa karisee pois mutta hyvin ruokitut ja vitaminoidut ruokaeläimet vatsassaan vievät vitamiinit perille asti. Kuten oman pihvisikin haluat maukkaalla marinadilla, niin kameleonttisikin.

Elvi vaanii saalistaan.

Olosuhteet, siis terraariossa, vaikuttavat oleellisesti kameleontin ruokahaluun, nahanluontiin, terveyteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sanotaankin, että hyvinvoiva terraario on merkki myös eläimen hyvinvoinnista. Kosteusprosentti Jacksonin kameleonteilla tulisi olla ympäri vuorokauden yli 50 %. Luonnossa elinympäristö on alati sumuinen ja kosteutta tihkuva. Jacksonin kameleontit eivät kestä liikaa kuumuutta eli maltillinen lämpölamppu. Itselläni käytössä normi hehkulamppu 60 w. Lämpölampun etäisyyden ja sen tuottaman lämmönasteet olen mittarin avulla mitannut oikeaksi. Elvillä lämpölampun alla lämpöä on n 28 astetta. Paljon yli 30 asteen lämpöjä Jacksonit eivät siedä. Terraariossa tulee olla sen verran liikkumatilaa, että kameleontti pystyy vaihtamaan lämmön alta sujuvasti paikkaansa viileämmälle paikalle. Valaistuksessa käy normi päivänvalo putki haluamallasi värisävyllä mutta UVB sädettä tuottavan putken on oltava hyvä. Suosittelisin Arcadian 12 % putkea. Jacksonin kameleontit hyötyisivät aidosta auringonvalosta, tosin meidän leveysasteillamme se on talvisin mahdotonta. Kesän kuukausina luonnon säteet kannattaa hyödyntää viemällä mahdollisuuksien mukaan kameleonttia ulos aurinkoon. Muistat vain olla tarkkana lämmön kanssa.

Elvin terraario( k 170 x l 95)

Jacksonin kameleontin vaatiman kosteusprosentin vuoksi terraario on kovilla. Ilmastointi reikiin tulee kiinnittää huomiota sekä mahdollisesti suunnitella alkeellinen viemäröinti. Omassa terraariossa ei ole viemäröintiä mutta ilmankiertoon kiinnitetty huomiota sekä pohjalla muovikaukalot keräämässä roiskevedet. Niissä turvetta imemässä suurimmat irtovedet. Tekovaiheessa on terraarion pinnoille laitettu kosteus-suojat sulkuineen. Saumat huoliteltu akvaario käyttöönkin tarkoitetulla silikonilla.

Elvi maiskuttelee.
Elvi 

Elvin tuleva sulhanen, Elvis, on kasvamassa omassa terraariossaan. Kunhan aikuistuu niin päämääränä on niiden lisäännyttäminen ja mielenkiintoinen pikkuisten kasvatusprojekti. Poikasten hoidosta ei, vielä, ole kokemusta mutta siitä sitten myöhemmin lisää.

Naaraan elämän seuraaminen on mielenkiintoista. Olen oppinut näiltä Afrikan alkukantaisilta eläimiltä paljon. Ne omalta osaltaan ovat opettaneet minulle kärsivällisyyttä, tarkkaavaisuutta ja vieneet mukanaan kiehtovaan omaan maailmaansa. Tullessaan minulle oli Elvi jo aikuinen. Koiras Elvis on nuorikko. Seuratessani Elvin käyttäytymistä uudessa kodissaan kiinnitin huomiota merkkaamiseen. Kierteli ja kaarteli terraariossa hieroen kloaakkiaan oksien pintoihin. Omalla hajullaan merkkasi paikan omakseen. Ajattelin ensin mahdollisia loisia mutta ulosteessa ei niitä näy. Päädyin sen tarkoittavan siis merkkaamista. Mikä käy ihan järkeenkin, ovathan kameleontit reviiritietoisia eläimiä.

Naaraan odotettu elinikä( n 5 v) on lyhyempi kuin koiraan( n 8-9v). Synnyttäminen vaatii veronsa. Toisilla lajeilla muniminen. Jacksonin kameleontit synnyttävät eläviä poikasia. Kehittyvät naaraan sisällä sikiökalvopussissa. Syntymässä oksalta alas tippuminen rikkoo pussin. Poikaset pienuudestaan huolimatta ovat heti itsenäisiä. Pienen suuria petoja.

Nämä luonteikkaat eläimet ovat koko animalian parhautta. Jokaisella oma hellyyttävä persoonansa. Epäluuloinen ja hieman kömpelöhkö olemus vetoaa suoraan sieluun. Lähes äidinvaistot herättävä. Arkaileva mutta tarpeen vaatiessa omanarvontuntoinen. Kun ei jostain pidä, näyttää myös sen. Kädenomaisilla raajoillaan ottaa sormesta kiinni ja sydän on myyty.

Elvi arastelee kameraa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.