Asunnottomien yö/ Homeless night- Event

Sumuinen ja sateinen ilta Suurtorilla. Maasta kumpuaa maatuvien puista tippuneiden lehtien tuoksu. Pientä sumunkaltaista höyhenenkevyttä sadetta jää roikkumaan takin kauluksiin kosteuttaen kankaan. Suurtorille ihmisten vilinään päästyäni unohdan ilman. Tunnelma torilla on lämmin ja vastaanottavainen. Iloista puheen sorinaa kuuluu sieltä täältä Suurtoria ympäröivistä kojuista. Kaikilla paikalle saapuneilla on sama päämäärä. Auttaminen.

Asunnottomuus on sijaisoire muista elämän haasteista. Mielenterveysongelmat, työttömyys sekä päihdeongelmat aiheuttavat monelle taloudellista epävarmuutta ja sen myötä oman kodin menetyksen. Asunnottomaksi voi joutua myös tulipalon sekä  onnettomuuden myötä. Vaihtoehtoisesti se voi olla valinta elämäntavaksi. Tänä taloudellisesti turvattomana aikana ei tiedä milloin elämän nurja puoli näyttäytyy omalla kohdalla. Seuraavaksi laskiessasi pääsi tyynyyn sekä hautautuessasi muhkean peittosi alle uhraa pari sekuntia niille, joille tätä ylellisyyttä ei ole. Heidän todellisuutensa on löytää edes suojaisa lepopaikka penkin alta, ostoskeskusten tuulikaapeista tai kauppojen lastauslaitureilta. Väliaikaisissa majoituspaikoissa esimerkiksi Sillankorvassa paikkoja on rajoitetusti. Valitettavasti. Myötätuntoinen ajattelu on hyväksi mutta empatian tunne mukanaan ratkaisukeskeinen ajatus vielä parempi. Vähemmän puhetta ja enemmän tekoja.

Monia hätkähdyttää ennakkoluuloisesti ihmisen ulkoinen olemus. Jopa ihmisyyttä määrittävästi. Tietoisku! Ulkokuori ei määritä sielun maisemaa. Sielun kauneuden löytää uskaltaessaan tutustua ihmiseen kuoren takana. Sydäntä liikuttavaa asunnottomuuden rinnalla ovat ne upeat, sielukkaat ihmiset kaiken tämän avunannon takana. He keräävät lahjoituksia, järjestävät tapahtumia ja tuovat sitkeästi elämän raadollisempaa puolta ihmisten tietoisuuteen. He näkevät nuhjuisen olemuksen, rikkinäisten vaatteiden tai elämän murjoneen persoonan takaa ihmisen. On ongelmien juuri lähtöisin syystä kuin syystä he kohtelevat inhimillisesti ihmisarvon vaatimalla arvokkuudella. He välittävät aidosti ja antavat itsestään kaiken. Sielunsa, apunsa, vertaistukensa ollen ihmisiä ihmiselle. Sydän avoinna eikä näkyvissä ole ihmisyyttä määrittelemässä ammatteja, diagnooseja tai -minä olen sinua parempi- asennetta. Yksi näistä paikoista on Varsinais-Suomen Sininauha ry, jossa työlle annettua panosta ei mitata työtunneissa vaan onnistumisen ilossa. He tekevät työtään sydän edellä liikuttavan aidosti välittäen. Välinpitämättömyys on tuntematon käsite heille.

Asunnottomuus on asia, jolta suljetaan silmät. Se on läsnä ihmisten arjessa kuitenkin. On helpompaa kieltää kuin kohdata totuus. Huomiotta jättäminen ei poista sitä. Kun jokainen hyväosainen antaisi omasta kukkarostaan hieman olisi ongelma helppo poistaa. Seuraavalla vaalikaudella kansanedustajat voisivat seistä sanojensa takana. Tai noh, vaalikauden jälkeenkin. Eikö pelkästään itsemäärämisoikeuden tulisi olla tae saada katto pään päälle täällä hyvinvointivaltiossamme? Arvot ja ihmisyys kunniaan. Tämän hetkistä suuntausta pitäisi muuttaa nyt. Asuntojen vuokrahintoja pienemmäksi niin köyhyydessä elävillekin elämä olisi ihmisarvon mukaista. Toivon totisesti, että Asunnottomien yössä ollut kansalaisaloite menee läpi. Tämän hetkisillä tilastoilla tavoitellaan täydellisyyttä tuloksena nolla. Kun ei ole muuta sanottavaa kuin turhia sanoja tyhjää tarkoittavissa lauseissa olisi parempi olla hiljaa. Sinun tyhjät lauseesi ovat toisen toivo.

Amen.

And same in english.

Foggy and rainy night in market place here in Turku Finland. Market place is called Suurtori. Air smells autumn and trees are dropping their leafes. Foggy light rain drops down slowly watering my coat. I see these smiling people at the market place and I forgot the rain. Happy chatting people here and there. Everybody has the same goal here. Helping homeless.

Homelessness is a symptom from other challenges that life has thrown. Menthalhealth problems, health problems or intoxicant problems in life causes economic unsecuritys and by that you might loose your own home. Also fire accidents causes homelessness or that can be your own choice how to live your life. These economicly unsafe times you really don´t know when homelessness is your truth. Next time, when you put your head in cosy pillow give a minute to think those who doesn`t have this luxury.  Their reality is seeking atleast somekind of resting place for just one night. Maybe under the bridges, shopping centres entrance halls or shops loading platforms. Here in Turku, city in Finland, temperaly shelters place called Sillankorva has limited seats. Unfortunately. Compassionate thought is good but empathic thinking with solution-oriented thought is much better. Less talk and more actions.

Many of us have prejudiced at homeless peoples appearance. Almost determining humanity. News flash for you! Appearance doesn`t tell anything about their souls. Beauty of soul can be seen only, when you take the time to know someone better taking a peek behind the appearance. Heartmoving with homelessness is these amazing people behind donations. Associations they collect donations, arrange these events and brings these problems out and open. They see through shaggy appearances, broken clothes and heartbrokened persons finding a human. What ever your problem is, they treat you with dignity as humanity deserves. They really care and give themselves completely. Their souls, their help, their support just being human to human. One of these places is called Varsinais-Suomen Sininauha association in Turku, Finland. They don´t measure working hours in time but by your success and happiness. Indifference is unknown to them.

Homelessness is difficult thing to process. Its easier to forget than deal with the truth. If everybody gives a little bit of their own wallet or even makes more noice about it, would homelessness problems be guite quickly settled. I hope, that next legislature congressmans stands behind their words. Truly. Or, after the legislature too. That would be more realistic. Housing department rentprices should be so much lower than now. Giving everybody chance to have a home. Only self-determination should be guarantee to everyone have a roof above head. I really, really hope that the citizens iniative wich were in the Homelessness night- event goes through with a lot of names in it. Statistics pursued perfectionism as a result total zero. Remember, your empty sentences are someones only hope.

Amen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.