Tutkaillaan tarkemmin, osa 1

Ykkösosassa tutkailevan silmän alla on Jacksonin kameleontti ( Trioceros jacksonii ) alalajineen.

Kameleonttien uskotaan jakavan samat esi-isät agamien ja iguaanien kanssa. Vanhin tiedossa oleva kameleontti laji ( Anqingosaurus brevicephalus ) eli 50-60 miljoonaa vuotta sitten Kiinassa. Tätä kameleonttimaailman matelijaa voisi luulla myös dinosaurus Triceratopsin sukulaiseksi yhteneväisen ulkonäön puolesta.

Trioceros jacksoniilla on olemassa kolme alalajia. Triocerus jacksonii jacksonii, Triocerus jacksonii xantholophus ja Triocerus jacksonii merumontanus.

Triocerus j. jacksonii

Triocerus j. jacksoniillä on laajin levinneisyys luonnossa verrattuna kahteen muuhun alalajiin Kenian ja Tansanian alueilla. Laji kasvaa noin 20 sentin aikuismittaan. Naaraat jäävät pienemmäksi. Tällä lajilla molemmilla sukupuolilla on sarvet otsalla, naaraalla vain pienemmät.

Triocerus j. xantholophus

Triocerus j. xantholophus esiintyy luonnossa Mount Kenyan itä -ja pohjoisrinteillä. Triocerus j. xantholophus on yleisimmin esiintyvä laji lemmikkimarkkinoilla. Tämän lajin aikuiset koiraat ovat alalajien suurimpia kasvaessaan aikuisena n 35 senttimetrin pituuteen. Naaraat jäävät pienimmiksi. Koirailla komeat kolme sarvea otsalla mutta naaraat useimmiten ilman sarvia. Tai mahdollisesti yksi pieni.

Triocerus j. merumontanus

Triocerus j. merumontanus on pienin alalajeista. Aikuiset koiraat saavuttavat vain muutamien senttimetrien pituuden. Lajia tavataan paikallisesti vain Mount Meruusta Tansaniassa. Kokonsa puolesta lajia kutsutaan Kääpiö Jackson kameleontiksi. Tunnistaa pienestä koostaan sekä turkoosista silmänympäryksestä.

Elinympäristö luonnossa

Jacksonin kameleonttien elinympäristö luonnossa on Kenian ja Tansanian vuoristoiset maastot. Kosteutta tihkuvat ja sumun peittävät puut ja pensaat ovat niiden koti. Kuten lähes kaikki kameleontit, nekin viettävät elämänsä puiden oksilla korkeuksissa. Maalla kävelevä kameleontti on harvinainen näky. Vuoristoiset metsät 1500-2500 metriä meren pinnan yläpuolella kokevat kausittaisia rajuja sateita. Ilmasto on viileän kosteaa. Päivän lämpötilat vaihtelevat 15-30 celsiusasteen tietämillä. Yölämmöt voivat laskea alle 10 celsiusasteen tietämiin. Kosteusprosentti on 60-80 %. Jacksonin kameleontit ovat kylmäveristä sakkia, jotka eivät kestä suuria lämpöjä. Ne ovat riippuvaisia ympäristöstään, jossa kehon lämpötila pysyy niille suotuisissa lukemissa.

Elinympäristö terraariossa

Terraariossa eläessään pätee samat säännöt lämpöjen suhteen. Lämpölampun alla lämmöt ei saa nousta yli 30 celsiusasteen. Sen yli menevä lämpö on vaarallinen Jacksonin kameleonteille. On siis tärkeää asettaa lämpömittari lämpölampun läheisyyteen pystyäksesi kontrolloimaan tarvittaessa lämpöä. Terraarioon pitää laittaa oksia ja kasveja kiipeilyyn. Samalla ne luovat luonnolliset piilopaikat katseilta ja kasveista leviää luonnollista kosteutta terraarioon. Itselläni Jacksonin kameleontti on verkkoterraariossa, jossa ilman vaihtuvuus ja kierto on taattu. Huonosti ilmastoidussa terraariossa suuri kosteus aiheuttaa tunkkaista ilmaa sekä mahdollisesti homehduttaa pohjamateriaalia tai kasvit. Terraariossa, kuten luonnossakin, kosteusprosentin tulee olla korkea. Itselläni mittari näyttää poikkeuksetta 70-80 % luokkaa. Terraarion katolla sijaitsevasta ilmankostuttimesta tulee viileää vesihöyryä ja vielä sen lisäksi suihkuttelen suihkupullolla kosteutta terraarioon. Suihkuttelu innostaa Jacksonin kameleonttia myös juomaan lehdille muodostuneista pisaroista.

Jacksonin kameleontit aloittavat päivänsä paistatellen itsensä lämpimäksi aamun auringossa. Lämmettyään on aika aamupalan metsästykseen. Väriä vaihtava iho luo täydellisen naamioinnin varjoisien puiden oksistoissa sen etsiessä saalista. Kameleontin tarkka näkö havaitsee saaliin, alkaa se hiljaa keinuen lähestyä sitä. Keinuva edestakainen liike estää saalista havaitsemasta saalistajaansa. Saaliin ollessa iskuetäisyydellä lataa kameleontti pitkän lihaksikkaan kielensä ja ampuu sen kohti saalista silmänräpäyksessä. Kielen imukuppimainen pää tarttuu tiukasti saaliiseen ja vetää sen kameleontin suuhun. Kielen pituus voi olla jopa kaksi kertaa kameleontin vartalon verran.

Jackson kameleontit ovat taitavia saalistajia. Minkä häviävät muille vauhdissa korvaavat salaman nopealla kielellään sekä 360 asteen näkökentän antavilla tarkoilla silmillään. Silmät liikkuvat itsenäisesti mahdollistaen laajakuvamaisen näkökentän. Huippuunsa kehittyneet silmät on korvaamaton aisti kameleonteilla. Se takaa ateriat sekä turvallisuuden. Saalistaessa toisen silmän kiinnittyessä saaliiseen pystyy kameleontti toisella silmällä tarkkailemaan ympäristöään mahdollisten uhkien varalta. Muihin eläimiin verrattuna ei kameleonteilla silmissään erillisiä ala tai yläluomia, vaan silmää suojaamaan on kehittynyt kuppimainen yhtenäinen luomi. Kohteen havaittuaan kameleontit pystyvät kiikarimaisella näkökyvyllään arvioimaan tarkalleen kohteen sijainnin etäisyyksineen. Kameleontit pystyvät erottamaan uvb- valonsäteet.

Muiden matelijoiden tavoin Jacksonin kameleontitkin käyttävät Jacobsonin elintään. Jacobsonin elin sijaitsee kitalaessa. Ne käyttävät kieltään kerätessään hajujälkiä ympäristöstään kuljettaen ne ”talteen” kielensä avulla Jacobsonin elimeen.

Maistuvat saaliit

Luonnossa Jacksonin kameleonteille maistuu monenlaiset pienet hyönteiset. Ruokavalioon kuuluu hämähäkit, kotilot, kärpäset, juoksujalkaiset ja muut pikkuhyönteiset. Niitä saalistaessaan on kameleontti itsekin ruokalistalla. Luontaisena vihollisena kameleonteille on luonnossa käärmeet, apinat ja linnut. Hitaiden liikkeidensä vuoksi Jacksonin kameleontit ovat ruokaketjun pohjalla. Ollakseen mahdollisimman huomaamaton niin saalistajilleen kuin saaliille Jacksonin kameleontti muuttaa väriään ympäristöön sulautuvaksi. Liikkuessaan mahdollisimman vähän ja hitaasti se sallii varomattoman saaliin tulla lähemmäksi. Kuitenkin hitaus on heikkous. Saalistajan paikallistaessa hitaan ja kömpelön Jacksonin kameleontin on se täydellisen puolustuskyvytön.

Ateriat terraariossa

Monipuoliseen ruokintaan tulee kiinnittää huomiota myös Jacksonin kameleonttia pidettäessä lemmikkinä. Vakiovarusteisiin tulisi kuulua vitamiinit ja ruokaeläimet. Kalkkia voi tarjota jokaisella aterialla, varsinkin poikasille. Kalkkia D3 lisällä tulisi tarjota harvemmin, noin yksi- kaksi kertaa kuussa. Monivitamiinijauhetta kerran kuukaudessa. Ruokaeläinten ruokintaan on hyvä kiinnittää huomiota. Ruokkimalla ruokaeläimet monipuolisesti ennen ateriaksi antamista taataan hyvien vitamiinien saanti myös kameleontille. Itse ruokin ruokaeläimet banaanilla, rypäleillä, nektariinilla, porkkanalla, mansikoilla, yrteillä, salaattia, luumua, paprikaa ym. Teollisten vitamiinien kanssa tulisi olla ennemminkin säästeliäs kuin yliannostella. Liiallisella D-vitamiinin antamisella voi aiheuttaa Jacksonin kameleontille MBD-oireyhtymän. Se aiheuttaa luuston epämuodostumaa. Kalkin ja D-vitamiinien imeytymiseksi pitää olla tarpeeksi tehokas UVB putki. Itse suosin Arcadian 12 % putkea.

Pikkuisille olen antanut ruokaa tarjottavaksi joka päivä ja aikuisille noin kolmen päivän välein. Suosin ruokaeläinten terraarioon päästämistä Jacksonin kameleontin saalistettavaksi. Saa toteuttaa luontaista käyttäytymistään. Jos tarjoat ruokaeläimet kupista, muista huomioida ja välttää läpinäkyvää astiaa. Kameleontin ampuessa kielensä saaliiseen väärältä puolelta ja osuessaan ruokinta-astiaan saaliin sijasta voi kieli vahingoittua pysyvästi. Kieli saattaa halvaantua tai murtua, jolloin ampuminen ei enää onnistu ja syöminen vaikeutuu.

Jacksonin kameleontti rakkaus

Jacksonin kameleontit saavuttavat sukukypsyyden jo 5 kuukauden ikäisenä. Tyypillisesti viileän ympäristön asukeille Jacksonin kameleontillakin paritteluhalukkuuteen vaikuttaa vallitsevat olosuhteet. Pitenevä päivä ja lämpötilan nousu kesäkuukausina luo mielekkäät olosuhteet paritteluun.

Parittelukaudella koiraat hyväksyvät naaraat reviirilleen. Naaraan huomattuaan koiras tekee kaikkensa saadakseen naaraan huomion itseensä. Päätään nytkytellen liikuttaen niskaansa puolelta toiselle, kuin rokkikonsertissa mossaten, samalla hitaasti lähestyen naarasta. Vaihtelee väriään tehdäkseen lähtemättömän vaikutuksen naaraaseen taidoillaan ja voimillaan. Kahden koiraan kilpailessa samasta naaraasta on edessä väistämättä kilpailu. Ensin uhittelevat suu auki toinen toisillensa ja jos kumpikaan ei väisty, on edessä taistelu. Hengenvaarallisia taistelut ei ole. Koiraat lukkivat otsalla olevat sarvensa yhteen ja se kumpi ensin oksalta tippuu häviää mittelön. Voittaja saa paritella naaraan kanssa. Jos naaras hyväksyy koiraan parittelemaan kestää parittelu noin 15 minuuttia. Luonnossa paritteluaikana naaras parittelee useiden koiraiden kanssa.

Terraariossa paritteluajan saapumisen voi aavistaa olevan käsillä käytöksen muuttumisesta. Käytös muuttuu levottomaksi ja kameleontti alkaa vaellella ylös alas terraariossa. Joillain lajeilla väritys muuttuu myös.

Terraariossa naaraan eleitä pitää tarkkailla. Jos naaras vastaa koiraan kosiskelueleisiin, niin se ei ole valmis vielä paritteluun. Silloin on syytä siirtää naaras vielä omaan terraarioonsa takaisin ja kokeilla parin päivän päästä uudelleen. Jos naaras taas ei vastaa eleisiin ja on rauhallisesti paikoillaan on se valmis vastaanottamaan koiraan. Koiras nousee naaraan selkään ja parittelu tapahtuu.

Naaraan kantoaika on noin puolisen vuotta. Muista kameleonttilajeista poiketen Jacksonin kameleontit synnyttävät kantoajan jälkeen eläviä poikasia. Poikasia syntyy noin 10-30 kappaletta. Naaras synnyttää oksalta antaen poikasten tippua maahan. Pudotus avaa poikasia ympäröivän munapussin. Jos munapussi ei jostain syystä repeydy voit tiputtaa poikasen uudelleen samalta korkeudelta mistä naaraskin. Pudotuksen jälkeen poikaset ovat heti itsenäisiä ja valmiit lähtemään. Aloittavat saalistamisen muutamaa tuntia synnytyksen jälkeen. Poikaset ovat syntyessään n 5 senttimetrin mittaisia.

Screenshot_20181013-213827Poikanen syntymässä. Kuva otettu googlesta.

20 päivää myöhemmin naaras on valmis parittelemaan uudelleen. Naarasta säästääkseen kannattaa mielestäni taukoa pitää reippaastikin. Synnytys on suuri rasitus naaraan elimistölle. Kantoajan ruokinta on syytä olla monipuolinen ja naaras myös syö normaalia enemmän kantoajalla.

Faktaa

Jacksonin kameleontti hallitsee IUCN listalla merkintää vähiten uhattu. Kansainvälistä punaista listaa julkaisee Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN. Se sisältää tietoa eliölajien uhanalaisuuksista ja niiden uhanalaisluokituksista. Hitaudestaan huolimatta Jacksonin kameleontit kukoistavat luonnossa ja xantholophus on lemmikkimarkkinoilla suosittu laji maailmanlaajuisesti. Hawajilla T.j xantholophus on todettu haitalliseksi vieraslajiksi ja vaaraksi maan hyönteisille. Lemmikkinä pidettyjä kameleontteja on päässyt villiintymään luontoon.

Tieteellinen luokittelu:

Tieteellinen luokittelu
Jackson kameleontti, tieteellinen luokittelu.

Yhteenvetona:

-Yleisin lemmikkinä Triocerus j. xantholophus

– Keskimääräinen elinikä terraariossa noin 10 vuotta koirailla ja naarailla 5 vuotta.

-Kuulo -ja hajuaistit heikot. Pystyy kuulemaan vain värähtelyjä.

-Näköaistista riippuvainen. Toimii elinehtona.

-Ainutlaatuinen kieli

-Kantoaika noin puoli vuotta. Synnyttää eläviä poikasia. Ei muni.

-Reviiritietoinen, paitsi paritteluaikana naaraat hyväksytään.

-Vaatii korkean ilmankosteuden mutta matalat lämmöt.

-Elää elämänsä puissa tai pensaissa.

-Ainutlaatuiset, itsenäisesti toimivat silmät.

-Taitava naamioitumaan ympäristöön

-Helposti vaurioituva kieli

-Ylimääräinen kalkki kulkeutuu ulostamisen mukana pois elimistöstä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.