Kusilaari-aaria

Kusilaari sanana johdattaa ajatukset hämyisen räkälän takanurkassa eltaantuneelta ammoniakilta haisevaan nurkkakoppiin. Vanhaan vaatekaappiin tehtyyn pakolliseen eritteiden ulostulopaikkaan, jossa sivistyneet ihmiset käyvät merkkaamassa reviiriään samaan laariin. Hajujen sinfoniaa ei voi olla haistamatta. Väkevän katkun houkuttelemana alkukantainen vaisto herää koirien tavoin kilpailemaan korkeimman kaaren kunniasta. Ja naiset tiputtelevat tippoja sinne tänne, kuten narttujen kuuluu.

Me kaikki eläinlajit olemme sisäsyntyisesti siistejä. Lapset oppivat potalle. Koiranpennut oppivat pidättämään sisällä. Jyrsijät valitsevat kusikulman häkistään. Kissat oppivat käymään pissakopassaan ja kameleonteillakin on useimmiten oma oksansa hätää varten. Me kaikki kannamme geeneissämme -omiin nurkkiin ei kusta- geeniä. Saman tulisi päteä elämässämme vallitseviin perhesuhteisiin. Omiin nurkkiin ei kusta. Toisen etu on myös oma etu.

Homma kusee kusipäisten ihmisten kohdalla. Todistetusti olemassa on yksittäisten ihmisten kusilaari. Käymälä sijaitsee silmien takana ja korvien välissä. Ehkä he ovat pidättäneet liian kauan, liian monta kertaa ja kapillaari-ilmiönä on syntynyt kusipäinen Homo sapiens sapiens. Henkilökohtainen Kusilaari-aaria aukeaa kukoistukseensa sitä uhattaessa vähättelyllä tai oman tahdon häviämisellä. Se etsii kaverikseen itsekkyyden ja käy sokeana sotaan. Yhdessä niiden tiedetään kylväneen ahdistusta, eroaikeita, putkinäköä ja väkivaltaa. Henkistä tai fyysistä. Nämä loismaiset tunteet ovat pesiytyneet keskuuteemme luoden ympärilleen tuhoavaa empatian puutetta sekä toisen huomioon ottamisen taidon kyvyttömyyttä.

Seuraavien lauseiden takaata ei löydy tieteellistä faktaa. Mielikuvitukseni tuotetta vain. Geeniperimän liukumäki, sperma, on harmaanvalkeaa massaa ulos truuttautuessaan mutta mikroskoopin alla tutkittaessa massasta löytyykin nuijapäitä vilkuttelemassa lentonsa aikana. Värifilmillä tutkittuna saattaisi joukosta löytyä muutamia keltaisia nuijapäitä eli kusipäisen jälkeläisiä. Tiedä sitten, kuinka paljon tämän pään kusipäisyyteen vaikuttaa henkilökohtainen hygienia. Koostumukseltaan jo hölskyvämpi sekä itseriittoisempi. Toisaalta, sammakotkin kehittyvät nuijapäistä. En ole koskaan tavannut kusipäistä sammakkoa.

Muualla eläinkunnassa kusipäisyys on tuntematon käsite. Niitä ajaa eteenpäin perustarpeet. Se riittää. Eläimet eivät tuomitse eivätkä arvostele. Ne ottavat sinut iloisena vastaan sellaisena kuin olet. Niiden aivoissa kusilaari ei vie tilaa eikä väritä niiden tunnetiloja. Niille luontaista on mielenlukutaito. Vaistoavat mielialasi olemalla lähelläsi ja lohduttavat. Sanoja ei tarvita, vain eleitä. Elävät hetkessä nauttien olostaan. Ei ne murehdi menneitä tai tulevaa. Ei edellispäivän riitaa tai kaupan töykeää myyjää. Ne vain ovat.

Eläimet vahingoittavat muita vain nälän tullen tai itsesuojeluvaiston ajamana. Ihmiset tekevät sitä viihdyttääkseen itseään tai ajaakseen omaa etuaan. Uinuva kusipäisyys nostaa päätään huomatessaan omien etujensa kärsivän tai voimiensa olevan loppuillaan. Kynsin ja hampain pitää kiinni itsekkäistä tarpeistaan välittämättä ympärilleen kylvämästään välinpitämättömyyden ringistä. Hetkellisesti helpottaa otettaan aistiessaan ympärillään paheksuntaa ja antaa näennäistä ymmärrystä tekojensa ja sanojensa aiheuttamaa pahaa mieltä kohtaan. Älä anna sen hämätä, se todellakin on vain hetkellistä. Sillä hetkellä, suojamuuriesi laskiessa, se herää taas.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.