TSI MIELENTERVEYS

Kävin taannoin Mielenterveyden EA 1 kurssin. Suomen Mielenterveysseuran järjestämä kurssi oli kaksi päiväinen ja äärettömän mielenkiintoinen. Asiaa tuli paljon keinojen, erilaisten vinkkien ja ryhmätehtävien muodossa. Sain tiedon kurssista Aisti.ry:n lähettämässä sähköpostissa. Ennen kaikkea kurssi antoi itsevarmuutta ja tiedon tehneeni paljon oikein. Olin monella tapaa toiminut intuition pohjalta samoin miten kurssillakin neuvottiin vaalimaan omaa ja läheisten mielenterveyttä.

36,39,353,368.428253
Mielenterveyttä kansien välissä.

Mielenterveyttä voi hoitaa päivittäisissä arjen rutiinien mukana. Ottaa osaksi elämää kuten hampaiden pesu, onsiivoukset tai ruoanlaiton. Ja ei, en tarkoita ylilyövää läskiksi laittamisen asennetta, että seuraavaksi palaa soosit pohjaan ruoanlaittajan ottaessa lotus-asentoa keittiön lattialla, ettei hermo mene, vaan ei tulisi pitää itsestäänselvyytenä. Eläimistä on syytä ottaa oppia tässäkin asiassa. Harvemmin niillä todetaan lääkitystä vaativaa masennusta. Ne elävät hetken kerrallaan murehtimatta liikoja. Opettele tunnistamaan ja erottamaan mielialaa normi kiukkupäivästä. Jokaisellehan tulee niitä päiviä ja hetkiä, jolloin jo aamulla silmien auetessa ketuttaa unikuolainen tyyny naamassa kiinni. Tai tajutessaan elävänsä kuin elokuvassa – Päiväni murmelina, jossa joka ainut päivä toistaa itseään aamusta iltaan illasta aamuun. Mihinkään ei saa otetta ja oma elämä luisuu silmien edessä. Tai löytää itsensä kiljumasta lapsensa kanssa kilpaa eteisen lattialta itkupotkuraivarin riivamana, koska ikinä ne kengät ei mene jalkaan. Kun huomaa olotilan vallinneen mielessä viimeiset 4 viikkoa illalla viimeisenä ja aamulla ensimmäisenä, on aika puuttua oireisiin. Väliaikaisesti olisi normaalia mutta päälle jäädessään hautaa alleen kaiken muun. Pää jumittaa kuin tökkivä netti ajatusten kanssa. Jää huomioimatta ympärillä oleva hyvä. Nyt on hyvä aika unohtaa edes hetkeksi pyykkikorissa lojuvat rusketusraitaiset kalsarit tai keittiön tiskivuori ja lähteä metsästämään takaisin hyvä mieli. Ja varmasti jokaiselle on se oma hyvä! Sen tietää löytäneensä silloin, kun huomaa olleensa keskittyneessä hyvässä flow- tilassa, jossa aika on kulunut huomaamatta. Aivot tuulettuu murheista mielen keskittyessä vain yhteen asiaan edes hetken.

33,34,169,191.818634
Ystäväni Kerttu, Leppäkerttu.

Minulle se tunne tulee omien eläinten hoidosta ja seurailusta, luonnosta, piirtämisestä sekä tunteesta, että olen saanut toiselle hyvän mielen. Antaa itselleen lupa olla itsekäs. Jakaakseen voimaa muihin täytyy sitä saada jostain ensin. Löytyiskö reseptiä?

 

 

34,35,250,262.848083
Hanhiparvi Raisionjoessa

Toisinaan sitä hyvää on vaikeaa löytää. Vuosien varrella niitä tilanteita on meille sattunut monta.

En löytänyt hyvää enkä hymyä etsiessäni Akia useasti tuntien ajan ympäri keskustaa hänen ollessaan vain 11-vuotias. Päässäni pyöri non-stoppina tekstiviestin sanat kuinka en enää häntä näkisi ja ei hänellä ollut oikeutta olla täällä maailmassa. Hän lähetti viestejä minulle mutta ei vastannut omiini tai soittoihin. Ehdin monet kerrat kuvitella mistä hänet löydetään elottomana. Sietämättömältä tuntui ajatus oman lapsen loputtoman lohduttomasta mielestä. Useasti poliisien avustuksella hänet löydettiin, onneksi! Yksin keskeltä metsää kivellä istumassa kasvot ilmeettömänä. Näistä palautuminen vei useasti monta päivää perheeltä. Sisarukset säikähtäneitä eikä tilannetta auttanut yhtään se, että Aki ei ollut lainkaan pahoillaan teostaan saati valmis selittämään syytä. Pelko jäi leijumaan ylle milloin näin kävisi taas. Monikaan työpaikka ei arvatenkaan kauaa listoilla minua pitänyt. Jouduinhan viikottain poistumaan kesken päivää Akia etsimään. Teimme päätöksen ja jäin kotiin hänen omaishoitajakseen. Sain hänelle myös taksikuljetuksen. Hänet oli saatettava taksiin ja taksista kotiin. Muuten hän katosi.

25,25,387,419.168701

Avoimuus on äärimmäisen tärkeää. Avoimesti tuoda tunteita esiin, niin ahdistuksen kuin ilonkin. Keskustella perheen sekä hoitotahojen kanssa. Täytyisi pitää mielessä se fakta ettei kukaan ole ajatustenlukija, siksi pitää saada sanotetuksi omat ajatukset. Ne vaikeatkin. Monesti hoidossa mukana olevat polit ja terapeutit näkevät lasta vain murto-osan lapsen elämästä. He eivät mitenkään voi päästä siinä ajassa huonosti voivan lapsen /nuoren sielunmaisemaan sisään. Hoidon osana on korvaamattoman tärkeää vanhemman kokemus perheen arjesta. Vanhempi lapsensa parhaiten tuntee.

35,35,229,232.664703

Meillä psykiatrian verkostopalavereissa, joissa oli mukana kaikki Akia hoitavat tahot, piiloutui Aki poikkeuksetta Aku Ankan ihmeelliseen maailmaan. Asperger lapselle tilanne oli varmasti varsin kiusallinen. Monta vierasta silmäparia tuijotti kysyvästi odottaen vastauksia. Ilman jäivät. Aki lokeroi vahvasti asiat. Kodin asiat kuuluvat vain kotiin, kouluasiat kouluun ja psykoterapian terapiaan. Piste.

Mielestäni tässä on yksi verkoston paikka asettaa pepat penkkiin ja miettiä kuinka parantava vaikutus on alaikäiselle, vasta itsetuntoaan kasvattavalle, kuunnella faktoja omista vajaavaisuuksistaan monesta suusta pahoin mielin. Kasvaa hieno omanarvonsa tunteva iloinen miehen alku. Ja kyllä, tuo oli sarkasmia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.