Jackson kameleontti Elvin vauvat

Yllätyksenä tuli kuitenkin. Kuukautta aiemmin olin alkanut miettiä mahdollista raskautta Elvillä kasvavan vatsan vuoksi. Ruokahalu kasvoi sekä halu olla enemmän lämpölampun alla paistattelemassa. Janottikin enemmän. Luin tietoa netistä ja kyselin palstoilta milloin synnytys olisi lähellä. Jacksonin kameleontti on yksi kameleonteista, jotka synnyttävät elävät poikaset munimisen sijaan. Kantoaika noin 6-9 kuukautta. Mielenkiintoista on myös se fakta, että Jacksonin kameleontti pystyy varastoimaan spermaa ja hedelmöittää itsensä vasta kun olosuhteet ovat otolliset. Elvi on tullut minulle aikuisena viime vuoden 2018, loka-marraskuun vaihteessa ja pariutuminen on tapahtunut ennen sitä, koska kokeillessani paritusta Elvi ei hyväksynyt koirasta lähelleen. Siitä laskien Elvin kantoaika oli n 8 kuukautta.

Aloin epäröidä tulevaa synnytystä, koska ruokahalu oli ja pysyi loppuun asti. Eikä levottomuutta tullut. Paistattelu jatkui edeltävään iltaan saakka. Kunnes viikko sitten lauantaina oli yllätys suuri!

Aamukosteutta laittaessani huomasin liikehdintää silmäkulmassa ja todellakin, pieni kameleontti vauva siellä liikkui. Synnytys oli parhaillaan käynnissä. Elvi kulki terraarionsa yläosissa oksalta oksalle ja ponnisteli yhdelle oksalle kaksi pikkuista kerrallaan. Sivuttaisella liikkeellä liimasi poikasen sikiöpussissa oksaan kiinni. Hetken kuluttua poikanen alkoi kiemurrella ja sai kalvon rikki. Heti kalvon rikkoutuessa puristautui ulos ja nousi oksalle.

Heiluin kameran kanssa ulkopuolella eikä Elvi tykännyt, värit muuttuivat heti. Pari videota sain ja muutamia kuvia heti synnytyksen jälkeen mutta suurin osa kuvista on otettu poikasten ollessa jo omassa terraariossaan.

Harmillisesti en saanut videota liitetyksi tähän, vaan WordPress ilmoittaa, että turvallisuussyistä lataus ei onnistu. Videon laatukaan ei ole kehuttava, koska ei ollut aikaa säädellä tarkkuuksia. Pikkuiset piti kerätä pois Elvin terraariosta. Enkä halunnut aiheuttaa Elville lisää stressiä. Silti oli pakko ikuistaa tilanne, edes hieman.

Synnytys kesti aamupäivän, noin kolmisen tuntia. Kaiken kaikkiaan poikasia tuli 23 kappaletta. Täydellisiä, pieniä minikameleontteja. Itsenäisiä elämään vain 3-4 sentin mittaisina.

Poikasten väritykset vaihtelevat. Osa on vaaleanruskeita, osa tummanruskeita ja loput mustavalkoisia. Poikasterraario on rakennettu Ikea hyllykön hylsyyn, johon tein seinät hyttysverkosta. Terraarion mitat ovat k 85 x l 45 x s 35 . Valaistuksena on led-valot ( 5000 kelviniä) uvb- putki ( Arcadia 12 % ) sekä pieni lämpölamppu, jossa tavallinen pienikantainen halogeenivalo. Jacksonin kameleontit kärsivät lämpöjen noustessa liian korkeaksi ( -> 30 c ). Laji kaipaa viileähkön mutta runsaan kosteuden ympäristöönsä. Kosteuden pikkuisille tuo itse rakennettu sumutin. Päivisin suihkuttelen suihkupullolla kosteutta kasvien lehdille 2-3 kertaa päivässä ja öisin viileän kosteuden tuo sumutuslaite. Terraarion pohjaa tulee tarkkailla, ettei kosteus tiivisty liian suuriksi pisaroiksi sinne ja poikaset hukkuvat, jos tipahtavat.

Terraariossa on suuri limoviikuna, jonka lehdet ja erikokoiset oksat ovat erinomaisia tarttumiseen ja suojan saamiseen.

Salaman valossa näkyy pikkunukkujia oksilla

Ruoaksi olen laittanut tarjolle Drosophile- lajin hedelmäkärpäsiä. Ovat maistuneet hienosti ja todisteena hyvästä ruokahalusta on lehdiltä sekä terraarion pohjalta löytyneet ulostemäärät. Ensimmäinen viikko on mennyt hyvin, eikä yhtään kuollutta ole löytynyt. Jacksonin kameleonteilla on tapana tehdä äkkikuolemia ilman näkyvää syytä. Syytä tähän ei oikein tiedosteta. Mahdollisesti olosuhteista johtuvaa tai vitamiinien puutteesta. Olen kuullut kasviproteiinin olevan tuiki tärkeää ensimmäisinä kuukausina. Esimerkiksi spirulinajauheen lisäys ruokaeläinten ruokavalioon. Herkkä elimistö noin pienellä ei välttämättä kestä vahvoja vitamiinipitoisuuksia, ainakaan A-vitamiinista. D-vitamiini on toinen. Vitamiinien lisäyksen ruokaeläimiin olen kokenut hankalaksi. Varsinkin pienet hedelmäkärpäset ovat ääntäkin nopeampia liikkeissään. Kannen auetessa ei ehdi kuin hengähtää ja kaikki on käsissä, pöydällä tai lattialla. Nyt olen kokeillut kalkkijauheen saamista hedelmäkärpäsiin siten, että rasian kannessa olevasta verkosta tupsuttelen kalkkijauhetta sisään.

Kenttäsirkkojen kuoriutuessa vitaminointi helpottuu. Ruokaeläinten ruokinnassa pitää olla monipuolinen ja sirkat ovat helpompi pölyttää vitamiinijauheella ennen tarjolle laittoa.

Päivittäiset suihkutukset ovat tärkeitä myös siksi, että lehdille jäävät pisarat sammuttavat pikkuisten janon. Veden saanti on tärkeää ruoansulatukselle sekä kosteustasapainon ylläpitoon elimistössä. Aamukosteus on tärkeää ennen ruokintaa kielen toiminnan ja notkeuden vuoksi.

Noin monta pienokaista tuon kokoisessa terraariossa on paljon. Antaisin paremmat mahdollisuudet selviämiseen, jos rakentaisin toisen. Puolittamalla pienokaisten määrän per terraario olisi se tae helpompaan ja tasapuolisempaan ruoan saantiin ja sen myötä kasvuun. Mutta, niin aina löytyy se mutta, olen ajatusvaiheessa siinä mistä kotoa löytyy tila vielä yhdelle, sekä rahaa tarvikkeisiin.

Ikionnellinen olen ja aion kaikkeni tehdä taatakseni parhaan selviytymisen. Seuraavat kuukaudet näyttävät montako jää eloon. Toivottavasti mahdollisimman moni. Luonnon laki on, että osa on vahvempia. Se näkyy Elvin pienokaisissakin, osalla on pulleampi vatsa ja löytävät ruoan helpommin. On ollut elämäni suloisin näky nähdä pienen kameleontin ampuvan hedelmäkärpäsen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.